Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020


ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ

Ψάχνοντας να βρω μια φωτογραφία από το αγαπημένο μου αλφαβητάρι, εκείνο που μου δίδαξε γραφή και ανάγνωση, βρήκα αυτήν εδώ... και μελαγχόλησα...

Ακραία θα μου πείτε - και θα συμφωνήσω.

Ενδεικτική όμως. Όχι τόσο (και μόνο) για την εμφάνιση του Μίμη και της Άννας, αυτή αλλάζει ανάλογα με τους καιρούς, έρχεται και παρέρχεται. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το περιεχόμενο του βιβλίου - ενδεικτικό κι αυτό, σαφώς και δεν υπάρχει τέτοιο αλφαβητάρι.

Υπάρχει όμως η άγνοια μεγάλου ποσοστού των σημερινών παιδιών όσον αφορά στην ορθογραφία και το συντακτικό της γλώσσας μας, μιας γλώσσας μοναδικής. Υπάρχουν τα γκρίκλις που τα επιλέγουν επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουν τα παραπάνω κι επειδή βαριούνται να αλλάξουν το πληκτρολόγιο. Υπάρχει η χρήση αγγλικών λέξεων τόσο στην ομιλία όσο και στη γραφή τους επειδή αγνοούν και βαριούνται να ψάξουν την αντίστοιχη ελληνική - με τόσο σερφάρισμα σε αγγλόφωνα sites και παιχνίδια τους έρχεται πιο εύκολη η χρήση αυτή.

Απαισιόδοξη; Όχι, απλές επισημάνσεις κάνω - και την ευχή να καταλάβουν τα παιδιά μας πόσο τυχερά είναι που έχουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική και να της φερθούν με τον ανάλογο σεβασμό κι αγάπη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου