Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση από τον Δήμο Χλωπτσιούδη
φιλόλογο/εκδοτικό επιμελητή
του νέου μου μυθιστορήματος
με τίτλο «Πάροδος μουσών εννιά)
που μόλις κυκλοφόρησε

Με ένα νέο βιβλίο η Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου επιστρέφει στην πεζογραφία. Μετά το «Βαλς μιας ζωής» και την ποιητική παρένθεση με τις «Ψηφίδες», επανέρχεται με ένα νέο μυθιστόρημα.

Μας αποκαλύπτει τη ζωή τεσσάρων γυναικών κατά τη δεκαετία του ’70, τα συναισθήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους έρωτές τους. Η φτώχεια, η ξενιτιά, η ζωή στην επαρχιακή πόλη, το απρόβλεπτο του ανθρώπινου βίου αποτυπώνονται στο έργο με φόντο τη μαγευτική Βέροια.

Καταστάσεις -λίγο ή πολύ- οικείες σε πολλές επαρχιακές πόλεις αποκαλύπτονται με κέντρο αναφοράς ένα φτωχικό σπίτι -με μία μεγάλη μουριά-  πλούσιο σε αισθήματα. Η Ουρανία έχει τρεις κόρες… Χήρα η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει όλες τις ξαφνικές φουρτούνες στην οικογενειακή ζωή. Η μεγάλη της κόρη φεύγει στη Νέα Υόρκη παντρεμένη με συνοικέσιο, όπου βιώνει το δικό της Γολγοθά και αντιμετωπίζει τη μοίρα της. Η μικρή της κόρη φεύγει –παιδάκι ακόμα- στη Θεσσαλονίκη υιοθετημένη από την αδελφή της που αγωνιά να αποκτήσει ένα παιδί. Εκεί ερωτεύεται και καλείται να αντιμετωπίσει τις θύελλες του έρωτά της με τον ανιψιό του θετού της πατέρα. Η μεσαία κόρη μένει στη Βέροια, αλλά κι εκείνη προσπαθεί να χαράξει το δικό της δρόμο εξερχόμενη από μία πολυετή σχέση που δεν οδηγεί πουθενά για να φτάσει σε ένα γάμο από σύμβαση και διάθεση εκδίκησης.

Τρεις Μούσες, τρεις πόλεις… Νέα Υόρκη για τη Μέλπω, Θεσσαλονίκη για την Κλειώ και Βέροια για τη Θάλεια. Στην ουσία η πλοκή καλύπτει τρία χρόνια (τέλη ’72 έως μέσα ‘74). Ωστόσο, μέσα από αναδρομικές αφηγήσεις δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να ενταχθεί σε βάθος χρόνου στο ιστορικό της οικογένειας.

Η Ουρανία και οι τρεις κόρες της (η Μελπομένη, η Θάλεια και η Κλειώ), οι Μούσες της, αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα του μυθιστορήματος. Γύρω από αυτές στήνεται μία πλοκή με θέμα την αποκατάστασή τους.

Αν και φαινομενικά κεντρικό ζήτημα είναι ο γάμος των κοριτσιών, τούτος αποτελεί απλά την αφορμή ώστε η συγγραφέας να μεταφέρει απόψεις, ήθη και καταστάσεις των αρχών του ’70. Άτυπες υιοθεσίες, επαγγελματικές δυσκολίες, προσωπικές επιλογές, το αίσθημα για τα σχόλια του κόσμου, ο έρωτας και η κοινωνική προσαρμογή.

Η δημιουργός απλά καταγράφει τις καταστάσεις και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών μένοντας αμέτοχη σε όλη την πλοκή. Με χαρακτηριστική ευαισθησία και μοναδική ζωντάνια προσεγγίζει τα περιστατικά και τα πρόσωπα.

Η γραφή της Βάσως Αποστολοπούλου καθηλώνει διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Με πινέλο τις λέξεις και καμβά τη Βέροια η συγγραφέας στήνει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, μία ηθογραφική αφήγηση. Με γλώσσα ρέουσα και χρήση ποικίλων αφηγηματικών μεθόδων, με την καταγραφή των σκέψεων των ηρώων πλέκεται ο ιστός μιας ιστορίας γεμάτης έντονα συναισθήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις. Χωρίς υπερβολές και με πλήρη διάθεση ρεαλιστικής αποτύπωσης, αφήνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τους ήρωες και τα συναισθήματά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου