Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η αναλυτική κριτική/εισήγηση της Μαργαρίτας Αρβανίτη, ποιήτριας/κριτικού λογοτεχνίας,
για την νουβέλα «Φρίντα και Βικτώρια»
της Φώφης Walter Κυρλίδου
και Βάσως Αποστολοπούλου –Αναστασίου.

Βιβλίο αφιερωμένο στη γυναικεία φιλία!

Πόσο καλά πέρασα καθώς διάβαζα το βιβλίο! Πόσο πολύ το ευχαριστήθηκα! Η έκφραση « το διάβασα μονορούφι» που λέγεται συνήθως σαν έπαινος , δεν ήταν για μένα μέχρι τώρα «δόκιμος» όρος γιατί θεωρούσα ότι είναι υπερβολικός. Μου συνέβη όμως με την «Φρίντα και Βικτώρια»! Με δελέασαν οι σελίδες του βιβλίου που σαν νουβέλα δεν ήταν πολλές, 122 στον αριθμό και όταν το έπιασα στα χέρια μου για να ρίξω μια πρώτη ματιά, παρά τα πολλά βιβλία που περιμένουν στην σειρά να τα διαβάσω, δεν το άφησα από τα χέρια μου ! Από την πρώτη σελίδα κέρδισε το ενδιαφέρον μου! Η κάθε του πρόταση με καλούσε να πάω στην επόμενη μέχρι τέλους ! Πόσο πολύ το χάρηκα, πόσο πολύ γέλασα, πόσο βαθειά συγκινήθηκα! Αν και μικρό βιβλίο είναι πολύ μεγάλο σε «δόσιμο» ! 

Η ιστορία του αναφέρεται στη ζωή δύο ηρωίδων της Φρίντας (για λογαριασμό της οποίας γράφει η Φώφη Walter Κυρλίδου) και της Βικτώρια ( για την οποία γράφει η Βάσω Αποστολοπούλου –Αναστασίου), οι οποίες ειναι φίλες μεταξύ τους,. 

Οι συγγραφείς- φίλες αντίστοιχα στην ζωή, αναφέρονται στην γυναικεία φιλία με λόγο που πείθει για την δύναμη της από την στιγμή που οι ίδιες είναι φίλες και τιμούν την φιλία τους εδώ και πολλά χρόνια! Στην αλήθεια τους έρχεται να προστεθεί ο πλούσιος σε έκφραση πηγαίος λόγος που χρησιμοποιούν, ο οποίος ζωντανεύει την μυθοπλασία τους με τρόπο μοναδικό! Η μία «κόβει» και η άλλη «ράβει» περίτεχνα τον λόγο τους συν-υφασμένο με πολύ χιούμορ, λογοπαίγνια , ευχάριστη διάθεση αλλά και φιλοσοφημένες τοποθετήσεις για τις χαρές και τις αξίες της ζωής!
Αυθεντικός λόγος που πείθει γιατί η κάθε μία ηρωίδα μιλάει και εκφράζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει! Πόσο όμοιες είναι οι φίλες σε ανθρώπινες ανάγκες για αγάπη, χαρές της ζωής , για συντροφικότητα, αποδοχή και καταξίωση και συγχρόνως πόσο διαφορετικές είναι σαν χαρακτήρες ! Η Φρίντα αντιπροσωπεύει την γυναίκα που έχει επενδύσει στην εικόνα της - πρόσωπο και σώμα- σαν κινούμενος στόχος σε πεδίο βολής των ανδρών και η Βικτώρια αντιπροσωπεύει την γυναίκα με τους «καλούς» τρόπους που έχει επενδύσει στον πνεύμα της.

Οι ηρωίδες είναι ώριμες γυναίκες κάποιας «ηλικίας» , γύρω στα πενήντα παρά κάτι . Ηλικία στην οποία έτσι και τολμήσει κάποιος να αναφερθεί στο μυθιστόρημα, δια στόματος Βικτώριας η Φρίντα είναι ικανή να τον δαγκώσει , να τον στολίσει με τα κατάλληλα λόγια ή και να τον κάνει πρώιμα μακαρίτη αν οι ματιές σκοτώνουν! 
Η μία φίλη συμπληρώνει ότι λείπει στην άλλη και οι δύο μαζί αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητα της ολοκληρωμένης γυναίκας . Η κάθε μία εκφράζει ένα τρόπο ζωής τον οποίο για τον τον ζήσει η άλλη χρειάζεται την παρακίνηση της φίλης της!
Η μία ξέρει να ζει τις χαρές της ζωής και με πολύ μαγκιά να τις επιδιώκει πέρα από κοινωνικά στεγανά (Φρίντα) όταν η άλλη δεν ξέρει να τις ζήσει μέχρι που μαθαίνει από την φίλη της ότι τίποτα δεν πρόκειται να της χαρίσουν αν η ίδια δεν φροντίσει γι αυτό! (Βικτώρια). 

Ευρηματική είναι η δομή στήριξης της ιστορίας των ηρωίδων! Τις σελίδες του βιβλίου εναλλάξ και την κάθε μια χωριστά τις υπογράφουν οι δύο φίλες Βικτώρια - Φρίντα – Βικτώρια - Φρίντα ..... όπου μέσα τους ξεδιπλώνονται οι σκέψεις των ηρωίδων, η μεταξύ τους επικοινωνία, η ζωή τους στο παρόν καθώς και οι προοπτικές τους για το μέλλον. Η φιλία που υπάρχει ανάμεσά τους δοκιμασμένη στις δυσκολίες της ζωής ακόμα και μέσα από προσωπικές τους συγκρούσεις αποδεικνύεται σημαντικό και δυνατό στήριγμα στη ζωής τους!

Οι συγκυρίες της ζωής, οι έρωτες που δεν ευδοκίμησαν και τους στέρησαν τη χαρά του σταθερού συντρόφου, δεν βρίσκουν τις φίλες Φρίντα και Βικτώρια παραδομένες στα δύσκολα! Η κάθε μία δέχεται την ευεργετική στήριξη της άλλης και καταφέρνουν μαζί να δρασκελίσουν τα δυσάρεστα και να συνεχίζουν να ζουν τις χαρές της ζωής όπως αυτές τους προκύπτουν! Μαθαίνουν να ελίσσονται. Τις εμπειρίες τους τις κάνουν γνώση και πάνε πάρα πέρα. Τα δυσάρεστα τα αναστρέφουν, επαναπροσδιορίζουν τις χαρές της ζωής, δεν αναμοχλεύουν τα ανεκπλήρωτα αλλά ενεργούν συνειδητά για τα επιθυμητά τους έως να τα δουν εκπληρωμένα! Εκπληρωμένα όχι ίσως όπως ακριβώς τα φαντάστηκαν αλλά όπως ήθελε η ζωή να τους τα δώσει. Εκπληρωμένα σύμφωνα με τις επιλογές της ζωής που όμως δεν στερούνται τις χαρές της! 

Οι ηρωίδες ξέρουν να αυτοσαρκάζονται, να αντιμετωπίζουν την ζωή με χιούμορ, να επεμβαίνουν διορθωτικά στο χρόνο και στην ζωή και να τα προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Στον βαθμό που μπορούν βέβαια ! Όπως έκανε με την αισθητική διορθωτική της επέμβαση η Φρίντα η οποία θέλησε να «λειάνει» τα σημάδια του χρόνου που μάρκαρε με το περασμά του από πάνω της. Όπως συνέβη και με την εγκυμοσύνη που προέκυψε απρογραμμάτιστα στην Βικτώρια στα 48 της χρόνια! Γεγονός που αποτέλεσμα μέγιστο δίλλημα αποφάσεων.

Αποφάσεις δύσκολες που τολμούν να πάρουν οι ηρωίδες εκτιμώντας με σύνεση τα συν και τα πλην της ζωής, με ασφαλιστικές δικλείδες την προσοχή και την παρακολούθηση που απαιτεί η υλοποίησης τους. Καταφέρνουν να δώσουν στον εαυτό τους τις χαρές που δικαιούται ο άνθρωπος να ζήσει έστω και αν αυτές έρχονται καθυστερημένα, κοντά στα πενήντα του ή δεν έρχονται όπως θάθελαν να έρθουν. Το ζητούμενο είναι η πληρότητα και η ουσία της ζωής που είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζήσει όπως η Φρίντα και η Βικτώρια κατάφεραν να τα βιώσουν κυρίως χάριν της φιλίας τους! Κατάφερε η κάθε μία να ζήσει χαρές προσωπικές, δικαίωμα που το κράτησαν και στην συνέχεια αλλά και μαζί να ζήσουν χαρές σαν μια αληθινή οικογένεια! 

Πόσο ωραία και δυνατά νοήματα περιέχει το βιβλίο! Αξίες , τρόποι και στάσεις ζωής , κοίταγμα των γεγονότων μέσα από την οπτική γωνία θετικής θεώρησης των πραγμάτων, λογικής προσαρμογής στα γεγονότα που μας βρίσκουν απρόσμενα ώστε ο χρόνος που τρέχει και δεν περιμένει τους όποιους δισταγμούς, να μη χάνεται ανούσια σε καθυστερήσεις επαναπροσδιορισμών αλλά να μας βρίσκει συνεχώς μέσα στη ζωή και στις χαρές της έστω και αν το παλεύουμε! Εκεί υπάρχουν οι χαρές και όχι στο χάσιμο του χρόνου σε ανεκπλήρωτες αναζητήσεις! Πόσα πολλά και θετικά μηνύματα ζωής! 

Πόσο ωραία τα είπαν οι δύο συγγραφείς μέσα από την αρμονική και αβίαστη συνεργασία τους! 
Την Βάσω Αποστολοπούλου την έχω ήδη γνωρίσει σαν συγγραφέα, πέρα από φίλη, μέσα από τον πεζό και έμμετρο λόγο της τον οποίο έχω αγαπήσει και εκτιμήσει ανάλογα! Ιδιαίτερα εντυπωσιακή στο λόγο της περί Βικτώριας,πέρα από την γνωστή ευχέρεια που διαθέτει να γράφει ωραία, με οδήγησε να εστιάσω με πολύ ευχαρίστηση στο σκηνικό που ανέδειξε με πολύ χιούμορ στα μετέπειτα της αισθητικής επέμβασης της Φρίντας! Γέλασα με την καρδιά μου όπως «δραματοποίησαν» οι φίλες –συγγραφείς την όλη κατάσταση των μετέπειτα της πλαστικής χειρουργικής επέμβαση! 

Αληθινή αποκάλυψη για μένα ήταν η φίλη Φώφη Κυρλίδου η οποία με λόγο επίσης δυνατό και συναρπαστικό , με λόγια ανάλογα της ηρωίδας και του χαρακτήρα της μίλησε στην γλώσσα της και μας την «σύστησε» μοναδικά! Πιστεύω στην συγγραφική της δεξιότητα έτσι όπως αναδύθηκε μέσα από την Φρίντα και πιστεύω ότι μπορεί να «υποδυθεί»- ασχοληθεί και αποδώσει την ζωή πολλών ηρώων και ηρωίδων στο μέλλον έως και σύντομα στο παρόν! 
Με χαρά πολύ περιμένω Φώφη την συνέχεια στα γραπτά σου! 

Εύχομαι πάντα να έχετε Καλή Επιτυχία φίλες μου Φώφη και Βάσω σε ότι κάνετε και πολλές χαρές να φέρνει η αποδοχή των γραπτών σας! 
Καλοταξιδο νάναι το βιβλίο σας στις καρδιές των αναγνωστών γιατί στο μοίρασμα είναι η χαρά! 

Με την αγάπη και την εκτίμησή μου,
Μαργαρίτα Αρβανίτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου