Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017


Βέροια, η πατρίδα της καρδιάς μου

Όχι που να το παινευτώ επειδή είναι η πατρίδα μου, αλλά πρόκειται για μια υπέροχη πόλη. Κι αν δεν μένω εκεί, την επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία και απολαμβάνω για μια ακόμη φορά το σεργιάνισμα στα τόσα και τόσα όμορφα μέρη της. Ελάτε να τα περπατήσουμε μαζί.

Ξεκινούμε από την παλιά πόλη, όπου τα σπίτια και τα καλντερίμια έχουν αναπαλαιωθεί και μας μεταφέρουν μονομιάς σε παλιές, αλησμόνητες εποχές, τότε που οι γειτονιές ήταν γεμάτες ζωή και φωνές παιδικές ενώ οι γυναίκες κάθονταν στις αυλόπορτες με το εργόχειρο αγκαλιά. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν μετατραπεί σε καλαίσθητα καφέ ή μικρά εστιατόρια με όμορφη, φιλική ατμόσφαιρα όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε, ανάμεσα σε άλλα νόστιμα εδέσματα, και τον παραδοσιακό φασουλονταβά, εθνικό φαγητό της πόλης - γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά.

Συνεχίζουμε προς την Μπαρμπούτα, τη γειτονιά που αγκαλιάζει ο Τριπόταμος, το βουερό ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Το κιόσκι, που βρίσκεται χρόνια τώρα στην όχθη του, μας καλωσορίζει ενώ δίπλα μας κυλάει το κρυστάλλινο νερό του Τριπόταμου ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια και την πυκνή βλάστηση - μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά κι ένα ζεστό καταφύγιο για χειμωνιάτικες μικρές αποδράσεις.

Το σεργιάνι μας καταλήγει στην Ελιά, το «μπαλκόνι» της Βέροιας. Ένα καταπληκτικό σημείο της πόλης με πανοραμική ανεμπόδιστη θέα στον μακεδονικό κάμπο που απλώνεται από κάτω. Καθισμένοι αναπαυτικά στις πολυθρόνες του καφέ-μπαρ αφήνουμε τη ματιά και τη σκέψη να ταξιδέψει ενώ απολαμβάνουμε ένα κομμάτι ρεβανί, το παραδοσιακό γλυκό της Βέροιας, που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού σε τέτοια θεσπέσια και μοναδική γεύση.

Πέρα ωστόσο από τις φυσικές ομορφιές της πόλης ο επισκέπτης έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφθεί. Η Βέροια είναι γνωστή για τις 70 εκκλησίες της, πολλές από τις οποίες είναι πολύ παλιές και με αρχαιολογική αξία, για το «Βήμα του αποστόλου Παύλου» όπου ο απόστολος κήρυξε τον Λόγο του Κυρίου, για την γραφική και ιδιαίτερου χρώματος Εβραίικη συνοικία της και για την περίφημη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της, η οποία το 2010 κέρδισε το βραβείο του ιδρύματος Bill Gates και το 2012 το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ακόμη είναι η κοντινότερη πόλη στην μονή της Παναγίας Σουμελά, ιερό και εθνικό  Σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνο, και καμαρώνει για το χιονοδρομικό της κέντρο στο Σέλι του Βερμίου, του καταπράσινου πανέμορφου βουνού που αγκαλιάζει και προστατεύει την Βέροια.

Θα μπορούσα να σας μιλώ με τις ώρες για την Βέροια, την πατρίδα της καρδιάς μου - μα δεν θα το κάνω. Θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας περπατώντας στα όμορφα καλντερίμια και τους σύγχρονους δρόμους της κι ανακαλύπτοντας την κρυμμένη της γοητεία βήμα βήμα. Καλό σας ταξίδι!






Δείτε το link
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbibliomageiremata.blogspot.gr%2F2017%2F09%2Fblog-post.html&h=ATMD5n8Hsq4KAm24bckHibfxj2-FMWLb63s1m_vTKr1DbZgxpq8y9V7JSd4yVBIaLntkZEuin6lJyVLM0augT6xse9Cfk9ui2IqfW57rmR-P_l__yA-gDTeT2B9zxPnUuGQor-0ZR9tkDgAGpBVEyiKu7ey6TssYy-Jhou3tmFuTimvFBmmFoo0MMTAX1LLaU1Crswr1KzUBQXrHhB0jX04yhpp0zV8fETnhS08LOi0vug42lL4ZC72izZY4rA66mKaOOfuhJLJjCYHY4mDLTu04T08DytvqzA0Kl84K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου