Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πρώτη Φεβρουαρίου - του Αγίου Τρύφωνος σήμερα...

 

Πρώτη Φεβρουαρίου - του Αγίου Τρύφωνος σήμερα...

Του Αγίου Τρύφωνος και τότε - 60 χρόνια πριν...

Βέροια 1/2/1963 - κι όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εκείνη την ημέρα ετοιμαζόμασταν για την Γιορτή του Σπιτιού. Την γιορτή του πατέρα μου. Ο μοναδικός Τρύφωνας στην πόλη, το όνομα τόσο σπάνιο κι ασυνήθιστο στην Μακεδονία όσο συχνό και συνηθισμένο στην Πελοπόννησο, την πατρίδα του. Έτσι είχαμε την χαρά και την τιμή να μας επισκέπτεται η μισή πόλη. Πέρα από την διδασκαλική κοινότητα, που παρήλαυνε σύσσωμη να ευχηθεί στον αγαπητό συνάδελφο, πάρα πολλοί συντοπίτες μας έρχονταν για να πουν τα χρόνια πολλά στον φίλο τους που, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, είχε κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμησή τους.

Το σκηνικό κλασσικό για την εποχή. Καφές, γλυκό του κουταλιού και λικέρ. Ευχές, ψιλοκουβέντα και προγνωστικά για τα πολιτικά θέματα που ήταν σε έξαρση εκείνο τον καιρό. Μικρής διάρκειας κουβέντες ωστόσο μιας και οι αφίξεις διαδέχονταν η μια την άλλη κι έπρεπε να αποχωρήσουν οι "πρωινοί" για να πάρουν την θέση τους οι επόμενοι. Κι η μάνα να τρέχει σαλόνι-κουζίνα για να πλύνει ποτηράκια και φλιτζανάκια, να φτιάξει καφέδες, να σερβίρει χαμογελαστή κι ακούραστη κι ας ήταν ήδη πέντε μηνών έγκυος στον αδελφό μου. Απόκοντα κι εγώ να βοηθώ όσο μπορούσα κι ήξερα.

Από εκείνον τον Φεβρουάριο κι η φωτογραφία, βγαλμένη στο φωτογραφείο της πόλης - από τις λίγες που έχω από εκείνη την εποχή μιας και οι ιδιόκτητες φωτογραφικές μηχανές σπάνιες έως ανύπαρκτες. Στημένη μα τόσο πολύτιμη, τόσο ανεκτίμητη...

Θα γιόρταζες σαν σήμερα, Πατέρα μου. Μα έχεις φύγει... Εννιά χρόνια κλείνουν φέτος από την αναχώρησή σου...

Ωστοσο είσαι πάντα εδώ. Στην καρδιά και στην μνήμη των παιδιών και των εγγονιών σου, που πάντα σε μνημονεύουμε τέτοια μέρα (επίσημα εννοώ - γιατί έτσι κι αλλλιώς είσαι πάντα παρών στις ζωές μας) μιας και η Χριστίνα σου, τ' αδέλφια και οι φίλοι σου έχουν φύγει επίσης προ πολλού κι είναι τώρα εκεί ψηλά, μαζί σου.

Και ποιος ξέρει - μπορεί και να σου εύχονται εκεί, στο επέκεινα, πίνοντας λικεράκι κι απολαμβάνοντας γλυκό του κουταλιού...

Καλό παράδεισο, Πατέρα μου - του Αγίου Τρύφωνος σήμερα...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου