Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019



Οι τρεις μάγοι
Στην οικογένεια είχαμε έναν μπάρμπα (ας είναι αναπαυμένος) που μας έπαιρνε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμη και τα μαύρα μεσάνυχτα, να του πούμε πώς έλεγαν τους τρεις μάγους αλλιώς δεν μπορούσε να ησυχάσει - και την νύχτα  να κοιμηθεί. Πάντα θυμόταν τους δύο και του ξέφευγε ο τρίτος, διαφορετικός κάθε φορά, κι εμείς υπομονετικά και χαμογελώντας του τον θυμίζαμε - και ηρεμούσε. Έτσι ο Κάσπαρ, ο Μελχιόρ και ο Βαλτάσαρ καταγράφηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, έγιναν σχεδόν συγγενείς μας.
Αν ο κύριος Alz  μου χτυπήσει κάποτε (ελπίζω ποτέ) την πόρτα, ίσως θα είναι οι μόνοι που θα θυμάμαι!
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο που μου έστειλε αγαπημένη φίλη, παρακάτω σας έχω το link - και για όσους βαριέστε να το διαβάσετε, σας έχω επιγραμματικά «τα 9 συμπτώματα ενδεικτικά της νόσου του Αλτσχάιμερ»
1. Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα.
2. Δυσκολεύεστε να βρείτε τις σωστές λέξεις.
3. Δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές δραστηριότητες.
4. Δυσκολεύεστε με τα οικονομικά.
5. Χάνετε τον δρόμο σας.
6. Χάνετε επαφή.
7. Ξεχνάτε που έχετε αφήσει πράγματα.
8. Αλλαγές στην προσωπικότητα και/ή στη διάθεση.
9. Απάθεια.

Προσωπικά εντόπισα το (1) και το (7) - όχι ότι έσκασα και πολύ, αναμενόμενες οι «εκπτώσεις» καθώς κυλά ο χρόνος.
Ζόρικο να ξεχνάς. Όχι μόνο για τον καθ΄αυτόν  εκνευρισμό που σου προκαλεί εκείνο το «πώς τον λέγαν ρε γμτ εκείνον τον συμφοιτητή που το ’παιζε Τσε Γκεβάρα του γλυκού νερού» αλλά κυρίως γιατί σαν να ψυχανεμίζεσαι πως ο κύριος Alz  σου χτυπά την πόρτα  κι εσύ κάθεσαι από πίσω της  με την πλάτη κόντρα και τα πόδια στυλωμένα στο πάτωμα.
Κι αρχίζεις να ψάχνεις μανιωδώς στον Γκούγκλη τα σχετικά άρθρα. Κι όσο διαβάζεις, τόσο μπερδεύεσαι χειρότερα… και καταλήγεις να αμφιβάλεις για το IQ σου και για το κατά πόσο μπορείς να αξιολογήσεις τα σημεία (και τέρατα…) που εντοπίζεις στην συμπεριφορά σου και που μπορεί και να υποδηλώνουν ότι το «τοκ τοκ» που ακούς είναι ύποπτο και καλά κάνεις και τα στυλώνεις πίσω από την πόρτα - χωρίς αποτέλεσμα, εννοείται. Το σημαντικό είναι να κρατάς το μυαλό (όπως και το σώμα σου εξ άλλου) σε κίνηση, σε εγρήγορση, σε συνεχή δραστηριότητα. Από κει και μετά ό,τι έχουν αποφασίσει οι τρεις σου Μοίρες που σε μοίραναν στην κούνια -ό,τι γράφει δεν ξεγράφει!
Να είστε όλοι πάντα καλά - και μακριά από συναπαντήματα με τον κύριο Alz!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου