Κυριακή 13 Αυγούστου 2017


Κριτική για το βιβλίο μου «Πάροδος Μουσών 9»

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη, συγγραφέας



Όταν άκουσα τον τίτλο του βιβλίου της Βασιλικής Αποστολοπούλου, αμέσως πέρασαν από το μυαλό μου εικόνες από παλιές Ελληνικές ταινίες , ρομαντικές, εικόνες από αλλοτινές όμορφες ή δύσκολες εποχές.


Πάροδος Μουσών 9. Αυτόματα θυμήθηκα την πάροδο Αστερουσίων 9, όπου εγώ έζησα κάποτε στα όμορφα εκείνα χρόνια του γυμνασίου και αυτό ήταν! Αγάπησα τούτο το βιβλίο πριν καν το πάρω στα χέρια μου! Το ερωτεύτηκα κιόλας όταν το είδα μ' αυτό το υπέροχο εξώφυλλο που πράγματι σε μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές και σου δημιουργεί μια ρομαντική διάθεση. Το λάτρεψα όμως πραγματικά όταν το διάβασα.


Οι τρεις Μούσες, η Μέλπω, η Θάλεια και η Κλειώ έγιναν φίλες μου αγαπημένες. Στην πραγματικότητα ήταν οι τρεις κόρες μιας δυναμικής και αξιοθαύμαστης γυναίκας, της Ουρανίας. Η ιστορία τους εκτυλίσσεται στις δύσκολες δεκαετίες '60 και '70, σε μια αυλή στην Πάροδο Μουσών 9 στην πανέμορφη Βέροια αλλά απλώνεται πολύ μακριά....ως την Αμερική! Διαδρομές και πορείες απρόβλεπτες αλλά με ένα σταθερό σημείο αναφοράς πάντα, το σπιτάκι τους, που βρίσκεται ανάμεσα σ' άλλα, σε μια γραφική αυλή στην Πάροδο Μουσών 9.


Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, πλημμυρίζεις συναισθήματα. Συμπόνια για τη μάνα, που βλέπει το σπλάχνο της να φεύγει και να απομακρύνεται από την αγκαλιά της κι ενώ πονάει και η καρδιά της σπάει, εκείνη πνίγει την κραυγή της, αφού αυτό είναι για το καλό του. Σ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αυτή η μάνα σε γεμίζει συναισθήματα και θαυμασμό. Το ίδιο και μια άλλη μάνα, της καρδιάς εκείνη.


Με τις τρεις Μούσες ζεις τις χαρές και τις απογοητεύσεις του έρωτα, τη νοσταλγία για την πατρίδα και την πίκρα από τα βάσανα και τις ατυχίες που ακολουθούν τη ζωή στο πέρασμά της. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο εικόνες, οπτικές, ακουστικές, γεμάτο αρώματα και γεύσεις, δοσμένα τόσο ζωντανά και τόσο όμορφα, απλά και κατανοητά από την αριστοτεχνική γραφή της Βασιλικής.


Καλοτάξιδο Βασιλική, να είσαι καλά, να γράφεις και να μας χαρίζεις τέτοια συναρπαστικά ταξίδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου