Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Εισαγωγικές, πανελλαδικές, πανελλήνιες

Εμείς τις λέγαμε εισαγωγικές - τις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο. Δίναμε τον Σεπτέμβρη, που σημαίνει ότι είχαμε κι ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς σχολικές υποχρεώσεις για να προετοιμαστούμε καλύτερα - αλλά τι καλοκαίρι!

Διάβασμα όλη μέρα με τη ζέστη και χωρίς κλιματιστικά, με το παράθυρο ανοιχτό και το ρημάδι το «τάκα-τάκα», το παιχνίδι της τότε μόδας (το θυμάστε οι παλιότεροι;) να σου ζαλίζει το λίγο μυαλό που σου είχε απομείνει - όλα τα παιδια στη γειτονιά είχαν από ένα (κι εγώ μαζί, δεν το αρνούμαι) και το κοπάναγαν από το πρωί ως το βράδυ.

Δώσαμε Σεπτέμβρη λοιπόν, κάναμε ό,τι κάναμε και περιμέναμε εναγωνίως τα αποτελέσματα, καλή ώρα σαν τα παιδιά μας σήμερα, τα οποία βγήκαν κάπου αρχές Οκτώβρη αν θυμάμαι καλά (είναι και τόσα χρόνια πίσω). Τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να μάθεις αν πέρασες παρά μόνο από τις έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων και, βέβαια, τους αναρτημένους καταλόγους στα σχολειά μας την επόμενη μέρα.

Κι επειδή ποιος είχε την υπομονή να περιμένει την επόμενη μέρα, το βράδυ που ανακοίνωσαν ότι βγήκαν τα αποτελέσματα (βράδυ κι αυτοί οι ευλογημένοι, να τρέχεις και να μη φτάνεις), ξαμολυθήκαμε με τη φίλη μου τη Γεωργία (δίναμε κι οι δυο Ιατρική) νυχτιάτικα στην Ομόνοια μαζί με μιλιούνια άλλα παιδιά στα γραφεία της «Βραδυνής» για να εξασφαλίσουμε το πολυπόθητο φύλλο.

Αμ δε! Χαμός γινόταν, φύλλα σκισμένα και πεταμένα παντού, όλοι έψαχναν και κανείς δεν έβρισκε άκρη, ένα χάος. Απογοητευμένες και άπρακτες πήραμε το τελευταίο λεωφορείο, γυρίσαμε σπίτι μου και κοιμηθήκαμε μαζί. Που δεν κοιμηθήκαμε δηλαδή, περιμέναμε να ξημερώσει και να πάμε στο περίπτερο να αγοράσουμε εφημερίδα και να δούμε τα χαμπέρια. Έτσι κι έγινε, γυρίσαμε σπίτι κι αρχίσαμε το φυλλομέτρημα στις σχολές που είχαμε δηλώσει.

Εγώ πέρασα, η φίλη μου όχι. Χαρμολύπη το συναίσθημα, ήμασταν πολύ δεμένες και μου στοίχισε ιδιαίτερα που δεν βρήκαμε το όνομά της στους επιτυχόντες. Πέρασε την επόμενη χρονιά και τότε πανηγυρίσαμε αναδρομικά και τη δική μου επιτυχία - μετά μας χώρισε η ζωή.

Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις για τις φετινές πανελλήνιες. Εύχομαι από καρδιάς καλές σπουδές στα παιδιά που θα περάσουν και καλή συνέχεια στην προσπάθεια σ’ εκείνα που θα χρειαστεί να ξαναδώσουν.Και να θυμάστε - τίποτε δεν εξασφαλίζει η επιτυχία και τίποτε δεν ακυρώνει η όποια αποτυχία.


Ο αγώνας σας για τη ζωή τώρα μόλις αρχίζει - να είστε αισόδοξα και χαμογελαστά ό,τι κι αν συμβεί!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου