Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019




https://vivliopareas.blogspot.com/2019/07/blog-post_70.html?fbclid=IwAR2kJjKny5b2bQ9urcAl0ajAiPqKSJ6mwJuKbEwAjBv8MiUdxpvRhLybws8


Συνέντευξη μέρος 2ο


Τι ελπίζετε να αποκομίσει κάποιος διαβάζοντάς τη.

Πέρα από το ότι θεωρώ ενδιαφέρουσα αυτήν καθαυτή την ιστορία σαν ανάγνωσμα, η «Δωροθέα» πραγματεύεται το μεγάλο δίλημμα ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει» της – δίλημμα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Μιας γυναίκας εγκλωβισμένης σε μια οικογενειακή κατάσταση που η ίδια δημιούργησε για να διαπιστώσει κάποια στιγμή με πανικό ότι δεν την καλύπτει, ότι την κάνει να ασφυκτιά, να θέλει να αποδράσει. Θεωρώ πως οι σκέψεις και τα συναισθήματά της αγγίζουν δικές μας ευαίσθητες χορδές, ίσως αναγνωρίζουμε δικές μας ανάλογες σκέψεις και τάσεις και σίγουρα μας βάζουν σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και ανίχνευσης, κάτι που πιστεύω ότι είναι και σημαντικό και ωφέλιμο στην αέναη προσπάθεια της καλύτερης γνωριμίας με τον εαυτό μας.


Μιλήστε μας λίγο περισσότερο για την ηρωίδα σας. Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, την κάνει ξεχωριστή;

Ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός, έχει τη μοναδικότητα της ύπαρξης και της όλης ψυχοπνευματικής του δομής. Υπό αυτή την έννοια και η Δωροθέα είναι ξεχωριστή – μια δυναμική νέα γυναίκα που αποφασίζει κάποια στιγμή να κάνει την επανάστασή της για να διαπιστώσει έντρομη ότι της είναι απαγορευμένο από την ίδια της τη ζωή. Εκείνο που την χαρακτηρίζει είναι μια δύναμη ψυχής και χαρακτήρα που την κρατά όρθια, που την στηρίζει στον αγώνα της ενάντια στην κατάθλιψη, που την βγάζει από το σκοτεινό κελί μιας έντονης ψυχικής διαταραχής που σχεδόν την αφανίζει και που, ωστόσο, κατορθώνει να κοιτάξει κατάματα και να τιθασεύσει.


Διαβάζοντας το βιβλίο είδα ότι το εξώφυλλο είναι πολύ ταιριαστό για την ηρωίδα σας. Ήταν δική σας επιλογή;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε κι ελπίζω να έχει την ίδια γνώμη και το αναγνωστικό μας κοινό μιας και, πραγματικά, ήταν μια αρκετά δύσκολη υπόθεση η επιλογή του δεδομένης της ιδιαιτερότητας του θέματος και της εσωτερικότητας του βιβλίου. Υπήρξαν αρκετές εναλλακτικές αλλά οι εκδότες μου Κάκια Ξύδη και Δημήτρης Καραναστάσης (τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την πάντα άψογη συνεργασία μας) μου πρότειναν το συγκεκριμένο, κάτι που με βρήκε απόλυτα σύμφωνη – πιστεύω ότι η λιτή γυναικεία φιγούρα με την αδιόρατη μελαγχολία στην όλη της φυσιογνωμία αντιπροσωπεύει απόλυτα τη «Δωροθέα» μου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου